company

5 kant-en-klare activiteiten om het schooljaar mee af te sluiten

7 oktober 2024

Het einde van het schooljaar is in zicht! Dit is het perfecte moment om samen met je klas te genieten van wat creatieve activiteiten. Heb je niet veel tijd om alles voor te bereiden? Wij hebben de oplossing! Laat je inspireren door deze 5 kant-en-klare creatieve activiteiten.

1. Beweeg met energizers en spelletjes

Houd een namiddag vol spelletjes en energizers. Klassieke spelletjes zoals de stoelendans, zakdoekje leggen of tikkertje smaken al-tijd! Deze spelletjes vragen weinig voorbereiding, maar brengen veel sfeer én stimuleren interactie met heel de klas.

Als het weer mee zit kan de speelplaats als één super groot canvas dienen, waarbij je klas of school met stoepkrijt samen gezellig aan teken-ideeën kan werken. Tip: Met stoepkrijt kan je ook leuke spelletjes uittekenen, zoals vier-op-een-rij, hinkelen, een doolhof, etc … .

Met de oudere kinderen oefen je de volgende concepten:

Nog leukere energizers:

  • Vorm een cirkel en houd “dance battles” op de favoriete liedjes van je klas. Je kan als klas ook een andere klas uitdagen
  • Doe een “dierentuin” na: Laat de leerlingen in groepjes verschillende dieren uitbeelden. De andere groepjes moeten raden welk dier ze zien door gebaren en geluiden te imiteren.
  • Maak een kringloop van bewegingen: Bedenk een reeks bewegingen, zoals springen, stampen, draaien en klappen. Laat de leerlingen de bewegingen in een kring doorlopend uitvoeren, telkens met een extra beweging erbij. Degene die de fout maakt, valt af.

Tip: Nodig ook andere juffen of meester uit om mee te doen met de energizers en spelletjes. Sfeer verzekerd!

  • Ga op zoek naar de diep(st)e plassen en meet hoe diep ze zijn. Hiermee oefen je de vaardigheid van meten en vergelijken. Neem enkele meetlatten, notitieboekjes met potloden mee om de resultaten en observaties op te schrijven. Eventueel kun je ook laarzen of waterdichte schoenen dragen, afhankelijk van het weer en de omgeving.
  • Leg het concept zwaartekracht uit door verschillende zaken natuurelementen zoals een pluim, een blad of een steen van verschillende hoogtes te laten vallen. Laat ze hiermee experimenteren.
  • Maak een giga klok om je klas te leren klok lezen. Gebruik takjes als wijzers en stenen als cijfers. Maak gebruik van cijfermatten om de cijfers op de klok visueel te maken.

2. Test je taal

Stimuleer de taalvaardigheid van je leerlingen op een speelse manier met deze toffe activiteiten van 4 tot 12 jaar.

Voor de kleuters die hun eerste stapjes zetten in letterherkenning:

  • Houd een spannende letterzoektocht in de natuur. Verstop de letters en laat je kleuters ze verzamelen. Zo stimuleer je letterherkenning op een speelse manier.

2. Schrijf een gedicht

Laat de leerlingen een gedicht schrijven waarin herinneringen over het schooljaar zitten verweven. Dit kan een leuk klassikaal project zijn waarbij iedereen zijn of haar gedicht voorleest. Ze kunnen zichzelf filmen voor een TikTok filmpje of zelf hun gedicht proberen te rappen!

Tip: Geef hen rijmwoorden die ze kunnen gebruiken als kapstok in hun gedicht. Dit helpt niet alleen bij hun taalontwikkeling, maar het is ook een mooie manier om het schooljaar af te sluiten.

Voor de lagere graad die al iets meer vertrouwd is met het alfabet:

  • Laat je leerlingen een logboek bijhouden waarin ze natuurverschijnselen observeren en noteren, zoals de evolutie van rups tot vlinder en andere observaties zoals bloemen, bomen en seizoenen. Moedig hen aan om ook tekeningen en illustraties toe te voegen bij hun observaties en geschreven teksten. Dit helpt hen bij het ontwikkelen van tal- en observatievaardigheden, het gestructureerd vastleggen van hun ontdekkingen en gedachten.
  • Laat je leerlingen een korte videomontage maken als natuurdocumentaire. Ze kunnen filmopnames maken van dieren, planten, landschappen, seizoenen, weersverschijnselen en natuurlijke veranderingen. Geef hen enkele verplichte woorden waarmee ze moeten werken. Moedig hen aan om gebruik te maken van technieken zoals stopmotion met Piximakey of een Green screen. Zo leren ze over filmen en monteren, waarbij de natuur dient als perfect canvas voor hun creativiteit.
  • Ga aan de slag met letter- en vertelstenen. Hiermee stimuleer je de taal en woordenschat van de allerkleinsten. Wie minder artistiek is of minder tijd heeft, kan gebruik maken van de Yellow Door jumbo letterstenen of verteldobbelstenen.

3. Spelen met wetenschap en techniek

Een herbarium is een klassieker om te betrekken bij je lessen rond wetenschap en techniek of wereldoriëntatie. Maar wat kan je nog doen? Met deze toppers van doe-opdrachtjes voor alle leeftijden scoor je gegarandeerd!

  • Bij een plas kun je onderzoeken wat drijft en wat zinkt. Neem verschillende voorwerpen mee zoals een paperclip, pluim, takje, duimspijker en blad (van een boom). Onderzoek en observeer hoe deze voorwerpen zich gedragen in het water. Dit biedt een leuke en educatieve activiteit om de eigenschappen van materialen te ontdekken, rechtstreeks in de natuurlijke omgeving van het bos.

3. Ga buiten spelen

Als het weer het toelaat kan je je klas trakteren op een namiddag vol buitenplezier, buiten of binnen de schoolmuren. Je kan een lekkere traktatie meenemen (check wel op voorhand even de allergieën) en een spelkoffer gevuld met bijvoorbeeld een frisbee, een springtouw, een trektouw of een grote parachute.

Speltip: Verdeel je klas in twee groepen en laat ze een spannende schattenjacht op poten zetten waarbij de ene groep binnen een bepaalde tijd voorwerpen moeten verstoppen en de andere deze moet terugvinden, bijvoorbeeld met deze gekleurde fossielstenen, opdracht-kaarten of letters.

  • Bestudeer een boom gedurende alle vier seizoenen door op verschillende momenten gedurende het jaar naar dezelfde plek terug te keren. Observeer en bespreek wat je ziet veranderen, zoals bladknoppen in de lente, volle bladeren in de zomer, herfstkleuren en bladval in de herfst, en de kale takken in de winter. Maak tekeningen met potloden of andere tekenmaterialen om de veranderingen en details van de boom vast te leggen.

4. Doe-opdrachten met grove en fijne motoriek

Las zeker ook doe-opdrachtjes in met de kinderen, waarbij je de grove en fijne motoriek van je klas oefent.

4. Houd creatieve workshops

Nodig lokale kunstenaars of ouders met een speciale hobby uit om een creatieve workshop te geven voor je klas. Dit kan variëren van schilderen, koken, boetseren tot allerlei knutselprojecten. Zo proberen je leerlingen samen iets nieuws en hebben ze iets leuks om mee naar huis te nemen als herinnering aan deze leuke ervaring.

Tip: Je kan werken met een doorschuifsysteem voor alle workshops of je leerlingen zich op voorhand laten inschrijven voor de creatieve workshops die ze willen volgen.

  • Stimuleer grove en fijne motoriek door samen met de leerlingen op zoek te gaan naar verschillende dieren en planten in de omgeving. Geef de leerlingen vergrootglazen of kleine potjes om dieren te observeren, zoals lieveheersbeestjes, spinnen of bladeren. Bespreek samen met hen de verschillende aspecten van het blad of het dier. Laat de dieren daarna weer vrij in het bos, waarbij je ook de gelegenheid hebt om te praten over respect voor de natuur.
  • Verstop diverse voorwerpen in de grond die ze als archeologen moeten opgraven, vooral alles wat ze uit de natuur kunnen vinden zoals; stenen, takjes, schelpen, bladeren en andere natuurlijke materialen. Voor de allerkleinsten kun je ook in een thema werken door verschillende dino's of kabouters te verstoppen. Zo kunnen ze spelenderwijs ontdekken en leren over verschillende elementen uit de natuur en fantasiewezens.

5. Knutselen met natuurlijke materialen

Met natuurlijke materialen zoals dennenappels, houten boomstronkjes en takken, gedroogde bloemen kan je vele leuke knutselwerkjes maken.

    5. Houd een stoepkrijt marathon, kleurplaat namiddag of plan andere teken ideeën

    Soms moet je het niet ver gaan zoeken. Ook dit jaar hebben we weer een zomerse kleurplaat voor jullie in petto, die je leerlingen alleen of in groep kunnen kleuren. Download hem hier [link invoegen en pdf uploaden].

    • Maak een lange slinger van pompons en kleurrijk touw, aangevuld met dennenappels en bladeren. Leuk om je klas mee te versieren!
    • Maak een voeder-rolletje voor vogels met touw en een wc-rolletje. Hang het dicht bij een raam waar de leerlingen het goed kunnen zien, zodat ze kunnen genieten van het voederspektakel.
    Inschrijven op de nieuwsbrief

    Ontdek nog meer inspiratietips voor onderwijs en praktijken.