Ons volledig aanbod
7 oktober 2024
Het einde van het schooljaar is in zicht! Dit is het perfecte moment om samen met je klas te genieten van wat creatieve activiteiten. Heb je niet veel tijd om alles voor te bereiden? Wij hebben de oplossing! Laat je inspireren door deze 5 kant-en-klare creatieve activiteiten.
Houd een namiddag vol spelletjes en energizers. Klassieke spelletjes zoals de stoelendans, zakdoekje leggen of tikkertje smaken al-tijd! Deze spelletjes vragen weinig voorbereiding, maar brengen veel sfeer én stimuleren interactie met heel de klas.
Als het weer mee zit kan de speelplaats als één super groot canvas dienen, waarbij je klas of school met stoepkrijt samen gezellig aan teken-ideeën kan werken. Tip: Met stoepkrijt kan je ook leuke spelletjes uittekenen, zoals vier-op-een-rij, hinkelen, een doolhof, etc … .
Nog leukere energizers:
Tip: Nodig ook andere juffen of meester uit om mee te doen met de energizers en spelletjes. Sfeer verzekerd!
Stimuleer de taalvaardigheid van je leerlingen op een speelse manier met deze toffe activiteiten van 4 tot 12 jaar.
Laat de leerlingen een gedicht schrijven waarin herinneringen over het schooljaar zitten verweven. Dit kan een leuk klassikaal project zijn waarbij iedereen zijn of haar gedicht voorleest. Ze kunnen zichzelf filmen voor een TikTok filmpje of zelf hun gedicht proberen te rappen!
Tip: Geef hen rijmwoorden die ze kunnen gebruiken als kapstok in hun gedicht. Dit helpt niet alleen bij hun taalontwikkeling, maar het is ook een mooie manier om het schooljaar af te sluiten.
Een herbarium is een klassieker om te betrekken bij je lessen rond wetenschap en techniek of wereldoriëntatie. Maar wat kan je nog doen? Met deze toppers van doe-opdrachtjes voor alle leeftijden scoor je gegarandeerd!
Als het weer het toelaat kan je je klas trakteren op een namiddag vol buitenplezier, buiten of binnen de schoolmuren. Je kan een lekkere traktatie meenemen (check wel op voorhand even de allergieën) en een spelkoffer gevuld met bijvoorbeeld een frisbee, een springtouw, een trektouw of een grote parachute.
Speltip: Verdeel je klas in twee groepen en laat ze een spannende schattenjacht op poten zetten waarbij de ene groep binnen een bepaalde tijd voorwerpen moeten verstoppen en de andere deze moet terugvinden, bijvoorbeeld met deze gekleurde fossielstenen, opdracht-kaarten of letters.
Las zeker ook doe-opdrachtjes in met de kinderen, waarbij je de grove en fijne motoriek van je klas oefent.
Nodig lokale kunstenaars of ouders met een speciale hobby uit om een creatieve workshop te geven voor je klas. Dit kan variëren van schilderen, koken, boetseren tot allerlei knutselprojecten. Zo proberen je leerlingen samen iets nieuws en hebben ze iets leuks om mee naar huis te nemen als herinnering aan deze leuke ervaring.
Tip: Je kan werken met een doorschuifsysteem voor alle workshops of je leerlingen zich op voorhand laten inschrijven voor de creatieve workshops die ze willen volgen.
Met natuurlijke materialen zoals dennenappels, houten boomstronkjes en takken, gedroogde bloemen kan je vele leuke knutselwerkjes maken.